Tips voor valpreventie bij ouderen
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 85% van de ongevallen waarbij 65-plussers op de Spoedeisende Hulp terecht zijn gekomen, gerelateerd zijn aan een valongeluk (2016). Ook hebben zij onderzocht dat het aantal dodelijke valongelukken in de periode 2007-2016 met 78 procent is gestegen. Daarnaast wordt verwacht dat dit in 2030 met nog eens 60 procent toegenomen zal zijn. Naast fysiek letsel kan een val ook mentaal letsel opleveren. Ouderen kunnen bang worden om opnieuw te vallen en zo bepaalde activiteiten gaan vermijden. In dit artikel delen we tips voor valpreventie ouderen, omdat valongelukken vaak te voorkomen zijn.
Valpreventie ouderen: 6 tips om een valpartij te voorkomen
01
Valrisico’s in kaart brengen
Maak een scan waarbij de valrisico’s van specifieke ouderen in kaart gebracht worden. Aan de hand van deze scan kunnen de nodige maatregelen genomen worden om de risico’s op valpartijen te verkleinen of te laten verdwijnen. VeiligheidNL heeft hier een screening voor ontwikkeld die door huisartsen of zorgmedewerkers uitgevoerd kan worden. Dit is een belangrijke stap in de valpreventie bij ouderen.
02
Actief blijven
Actief blijven is een belangrijke tip voor valpreventie bij ouderen. Door spieren en bewegingen te trainen zijn ouderen langer mobiel, blijven ze beter in balans en is evenwicht houden eenvoudiger. Ouderen zijn beter voorbereid op onverwachte momenten. Daarom is actief blijven belangrijk.
03
Het huis veilig maken
Aanpassingen aan het huis kunnen ervoor zorgen dat het risico op vallen kleiner wordt voor senioren. Denk aan de leuningen op de juiste plaatsen, lage opstapjes en antislip materialen. Het is goed om te weten dat de badkamer een van de ruimtes is waar de meeste valongelukken gebeuren. Molenaar denkt graag mee over de valpreventie mogelijkheden voor ouderen en helpt graag om een badkamer veilig te maken door middel van een badkamer renovatie op maat.
04
Oogmeting
Wanneer iemand minder goed ziet is de kans op vallen groter, dat is vanzelfsprekend zou je zeggen. Echter lopen veel mensen rond met de verkeerde brilsterkte, omdat ze hun ogen bijvoorbeeld lange tijd geleden hebben laten meten. In het kader van valpreventie voor ouderen is het heel belangrijk om jaarlijks de ogen te laten testen. Dit zorgt voor de juiste bril- en/of lenzensterkte.
05
Leren vallen
Er zijn bepaalde manieren waarop men het beste kan vallen. Als iemand dan valt, kan diegene de val in ieder geval op de juiste manier opvangen. Daardoor is de kans op letsel klein. Ook zorgt dit ervoor dat valangst verkleind wordt.
06
Goed schoeisel
Het klinkt als een simpele valpreventie tip, maar hij wordt niet altijd toegepast: de juiste schoenen. Goede, stevige schoenen zorgen ervoor dat men stabieler staat en dat de kans op vallen of struikelen kleiner wordt.