


Meer weten over onze veilige inloopdouche?

Veilig douchen? Wij geven graag advies!
Met Wmo jouw badkamer aanpassen
Met de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) kun je je badkamer laten aanpassen, maar dit betekent niet automatisch dat je een vergoeding krijgt. De gemeente beoordeelt of de aanpassing noodzakelijk is vanwege een beperking, waardoor je je huidige bad of douche niet meer kunt gebruiken. Je inkomen of spaargeld mag hierbij geen rol spelen, maar de afschrijving van je huidige badkamer wél. Zelfs bij goedkeuring wordt de aanpassing mogelijk niet volledig vergoed.
Wat is de Wmo?
De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verplicht gemeenten om inwoners te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en actief deel te nemen aan de samenleving. Deze wet is bedoeld voor mensen die hierbij ondersteuning nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking.
Je kunt mogelijk een Wmo-vergoeding krijgen voor een badkameraanpassing, maar dit hangt af van je situatie. De gemeente beoordeelt of je door een beperking je huidige sanitair niet meer kunt gebruiken, zoals niet meer in bad kunnen stappen. In dat geval kun je aanspraak maken op de wmo voor bijvoorbeeld een inloopdouche.
Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld, maar er zijn algemene voorwaarden:
- Je verblijft rechtmatig in Nederland;
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
- Je woont in de gemeente waar je de aanvraag indient.
Wordt een aanvraag afgewezen? Dan is het mogelijk om bezwaar te maken en eventueel in beroep te gaan. Dit kan bij de gemeente zelf of met juridische hulp.
Eigen bijdrage
Mensen die via de Wmo een vergoeding krijgen voor hun badkameraanpassing, moeten mogelijk een eigen bijdrage betalen. Dit bedrag is maximaal € 21,- per maand (2025), afhankelijk van de gemeente. Dit kan belangrijk zijn voor mensen die denken dat alles volledig vergoed wordt.
Op basis waarvan kan de gemeente mijn Wmo-aanvraag afkeuren?
De gemeente vergoedt via de Wmo geen algemeen gebruikelijke badkameraanpassingen. Dit betekent dat als je bad of douche aan het einde van de levensduur is, de vervanging wordt gezien als een normale renovatie en niet wordt vergoed. Is een aanpassing deels duurder door een medische noodzaak? Dan moet de gemeente wél de meerkosten vergoeden.
Zo was er een zaak waarin de gemeente een aanvraag afwees omdat het bad al eerder vervangen had moeten worden. De rechter oordeelde echter anders: in dezelfde woning was al een gewone douche aanwezig, maar door een beperking kon de bewoner deze niet meer gebruiken. Daarom was een inloopdouche noodzakelijk en moest de gemeente de aanpassing alsnog vergoeden.
Als je bad of douche nog niet is afgeschreven, moet de gemeente de badkamer aanpassen. Wel mag er rekening worden gehouden met de afschrijving, mits dit in het gemeentebeleid is vastgelegd. Dit betekent dat je mogelijk niet de volledige kosten vergoed krijgt.
Verschillen per gemeente
Elke gemeente bepaalt zelf hoe ze de Wmo uitvoert. Dit betekent dat de voorwaarden en vergoedingen voor een badkameraanpassing kunnen verschillen. Het is dus slim om altijd bij de eigen gemeente na te vragen wat de mogelijkheden zijn.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Als iemand liever zelf kiest wie de badkamer aanpast, kan een persoonsgebonden budget (PGB) een optie zijn. Hiermee kan de aanvrager zelf een aannemer kiezen, zolang het bedrag binnen de door de gemeente vastgestelde grenzen valt.